Kā pazīt labu kafiju
Kafijas pircējs var pārliecināties, ka pērk izcilas kvalitātes pupiņas, izmantojot savu redzi un ožu!
Vispirms pupiņas apskatiet – tām jābūt nevainojamām! Labas pupiņas arī izskatās kā labas pupiņas! Pavērojiet, vai to vidū redzamas nekvalitatīvas, mazas, nevienādas pupiņas vai pat to čaulas. Izcilas kvalitātes pupiņām (ar ļoti retiem izņēmumiem) šādu defektu nav.
Ja grauzdētām pupiņām nesajūtat izteiktu, spēcīgi manāmu aromātu, tad tās ir zemākas kvalitātes vai arī novecojušas pupiņas, kas vairs nav izmantojamas garšīgas kafijas pagatavošanai.
Ja pupiņu grauzdējums ir nevienāds, tad, iespējams, tās jauktas no dažādu valstu sūtījumiem un tām ir dažādas kvalitātes pakāpes.
Kaut gan šis fakts vien neliecina par pupiņu slikto kvalitāti. Vienīgi Jemenas “Mocha” ir slavena kā tīra, vienveidīga kafija, kura grauzdējas nevienmērīgi. Nevienāds pupiņu grauzdējums šai kafijai tiek pieļauts.
Gatavošana
Lai pagatavotu īsti labu kafiju, svarīgi ievērot sekojošo:
Traukiem, kuros gatavosiet kafiju, jābūt pilnīgi tīriem!
Lietojiet svaigi grauzdētu kafiju!
Samaliet kafiju tieši pirms gatavošanas!
Samaliet kafiju atbilstoši Jūsu izvēlētajai gatavošanas metodei!
Lietojiet pietiekamu kafijas daudzumu (divas ēdamkarotes, t.i. 10 gr uz 150 – 175 ml krūzīti)!
Izmantojiet
tikai svaigu ūdeni ar labu garšu! Pirms kafijas gatavošanas ļaujiet
krāna ūdenim nedaudz notecēt. Tikai ar svaigu un garšīgu ūdeni iegūsiet
patiešām labu un gardu kafiju!
Lietojiet karstu, bet ne verdošu
ūdeni! Pēc ūdens uzvārīšanās ļaujiet tam apmēram pusminūti atdzist.
Ideāla ūdens temperatūra ir ap 96°C. Neļaujiet kafijai uzvārīties! Tas sabojās garšu un aromātu.
Ja kafija sagatavota vairāk kā nepieciešams tūlītējai lietošanai, ielejiet to termosā! Izvairieties no kafijas uzsildīšanas, jo tad tai rodas “pārvārīta” piegarša.
Glabājiet kafijas pupiņas cieši noslēgtā traukā vēsā vietā, vislabāk – ledusskapī vai saldētavā! Vissvarīgākais: Augstvērtīgu kafiju pagatavosiet tikai tad, ja izmantosiet svaigas un kvalitatīvas kafijas pupiņas!
Arabica un robusta
Izšķir divus galvenos kafijas šķirņu veidus –
coffea arabica un coffea robusta.
Arabica pupiņu audzēšana ir
sarežģītāka, bet tās ir garšīgākas, smaržīgākas un ar spēcīgāku aromātu.
Arabicas audzēšanai nepieciešami īpaši apstākļi, tādēļ šo šķirnes veidu
kultivē tikai apmēram septiņdesmit pasaules valstīs.
Kā atšķiras dažādās valstīs audzēta arabica kafija?
Augšanas
procesā kafiju iespaido apkārtējā vide, augsnes īpatnības, laika
apstākļi un, pēc novākšanas, pārstrādes metodes, ar kurām iegūst zaļās
kafijas pupiņas. Tieši tāpēc dažādās valstīs audzētai un ražotai kafijai
ir atšķirīgas garšas īpašības, kaut arī tās visas būs arabica šķirnes
kafijas pupiņas.